Er zijn veel manieren om je tanden weer hun natuurlijke look te geven. Kronen zijn een goede manier om je gebit weer mooi te maken. In deze blog krijg je enkele tips om je tandheelkundige kronen netjes te houden. Tandartspraktijk utrecht weet precies hoe deze mooie optie voor jouw gebit te realiseren is.

Lang meegaande kronen

Kronen zijn niet goedkoop en daarom is het zaak ze lang goed te houden. Maar hoe doe je dat? We hebben hieronder een aantal tips voor je verzameld waarmee je ze goed kunt houden.

Tandenknarsen

Het is een hinderlijke en moeilijk te stoppen gewoonte. Gelukkig is er een slimme oplossing voor gevonden, een anti-knars bitje. Dit is niet alleen handig voor de bescherming van je kronen, maar ook voor de rest van je tanden.

Leer slechte gewoontes af

Tandenknarsen is misschien beetje moeilijk af te leren, maar van andere gewoontes kun je je wel bewust worden en ze afleren, zoals op je nagels bijten. Wat ook erg slecht is voor de kroon, is het bijten op ijs. Sommige mensen doen dat en het is een gewoonte die maar beter zo snel mogelijk afgeleerd kan worden.

Een beschadigde kronen

Bepaalde kronen zijn eerder stuk dan anderen, zeker kronen die van inferieure materialen gemaakt worden. Zo zijn er meldingen geweest van kronen die een goudpercentage van 75% zouden moeten hebben, maar net aan tot 24% kwamen. Kies voor kronen van een hoge waarde, je betaalt dan meer, maar ze hebben ook een hogere kwaliteit. Voor kiezen achter in de mond raden wij speciale metalen aan, terwijl vooraan in het zicht porseleinen meer op hun plek zijn.

Reguliere tandartsafspraak

Het is voor mensen met kronen aan te raden om elk half jaar naar de tandarts te gaan. Op deze manier blijven je kronen langer goed. Een tandarts kan problemen met de kronen vroeg identificeren en op die manier grote problemen en hogere kosten voorkomen. Zo blijven je kronen langer in een goede conditie.

Bij pijn direct een afspraak maken

Wanneer je pijn voelt na het zetten van de kronen, is het belangrijk om direct een afspraak te maken met de tandarts. Vaak komt deze pijn namelijk doordat de kroon te hoog zit. Een tandarts kan de problemen verhelpen.

Uitgevallen kroon

Mocht het toch zo zijn, dat de kroon los komt. Dan is het zaak deze direct in een plastic zak te doen en onmiddellijk naar je tandarts te gaan. Wellicht is de oude kroon nog te herplaatsen. Anders is het slim om een nieuwe te laten zetten.

Conclusie

Er zijn veel zaken die je zelf kunt doen om je kronen goed te houden. Gewoontes afleren (nagelbijten) of juist bijhouden (reguliere afspraken maken bij tandarts). Kies voor kronen gemaakt van een superieur materiaal en geniet langer van je kronen.