Zelfs wanneer je over het algemeen een gezonde levensstijl hebt qua voeding, kunnen een aantal voedingsmiddelen schade toebrengen aan je gebit. Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan we weten dat ze ongezond zijn en schade toebrengen aan je tanden en kiezen. Toch zijn er ook een aantal waarvan we niet zo snel zouden verwachten dat ze slecht zijn voor je gebit. In deze blog gaan we dieper in op een aantal voedingsmiddelen die onverwacht erg slecht zijn voor je gebit.

1.      Citroendranken en citrusvruchten

In citroendranken en citrusvruchten zit veel citroenzuur. Dit tast het tandglazuur na verloop van tijd aan, waardoor er tandbederf kan ontstaan. We snappen dat vruchten zoals citroenen, limoenen en sinaasappels veel vitamine C bevatten en mensen deze fruitsoorten regelmatig eten. Daarom raden we het aan om veel water te drinken na het nemen van deze fruitsoorten. Zo beperk je de nadelige effecten en voorkom je tandbederf.

2.      Koffie en thee

Koffie en thee bevatten veel ingrediënten die goed zijn voor je gezondheid. Toch vinden veel mensen het nodig om suiker toe te voegen aan de thee of koffie. Suiker draagt bij aan tandbederf en heeft meer nadelige gevolgen voor je gezondheid. Daarnaast drogen koffie en thee ook uit, waardoor het belangrijk is om er veel water naast te drinken. Door het drinken van genoeg water ga je uitdroging tegen. Zo kun je dagelijks toch nog onbezorgd genieten van je kopje thee of koffie.

3.      IJs

IJs is misschien wel het voedingsmiddel dat je zeker niet had verwacht in dit rijtje voedingsmiddelen die schade toebrengen aan je gebit. Tegenwoordig krijg je bij de helft van de drankjes ijs geserveerd. IJs is lekker verkoelend in de zomer en zorgt ervoor dat je drankje ondanks hoge temperaturen heerlijk koel blijft. Het grote probleem met ijsblokjes is dat we er vaak op kauwen. Ons gebit is het niet gewend om op iets hards als ijs te kauwen, waardoor het glazuur van onze tanden beschadigd en er tandbederf kan ontstaan. We raden het hierdoor aan om niet meer te kauwen op ijsblokjes of alleen nog maar drankjes te bestellen zonder ijs. Je wilt immers niet dat de ijsblokjes ervoor zorgen dat je gebit beschadigd.

Consumeer je vaak bovenstaande voedingsmiddelen en heb je last van gebitsproblemen? Bij last van je tanden, kiezen of tandvlees adviseren we om direct contact op te nemen met de tandarts. We raden het aan om in ieder geval twee keer per jaar je gebit te laten controleren bij een tandartspraktijk. De tandarts in amsterdam controleert het gebit en bekijkt tijdens de controles of er eventuele verdere behandelingen noodzakelijk zijn of kan het bijvoorbeeld aanraden om de mondhygiënist te bezoeken.