De beste tijd voor dat eerste bezoekje aan de tandarts kan eerder zijn dan je denkt, aldus de deskundige.

Vraagje: Hoe oud moet mijn kind zijn voordat ik zijn eerste tandartsafspraak maak?

Antwoord:  Je moet hem meenemen tegen de tijd dat hij zijn eerste verjaardag viert.

De eerste bezoeken zijn vooral bedoeld om kinderen te laten wennen aan de stoel van de tandarts en om ouders te leren hoe ze het gebit van hun baby moeten verzorgen. Als je kind van de fles naar de beker is gegaan en niet midden in de nacht een hapje of drankje drinkt, mag je een jaar later naar de tandarts. Je hoeft dus dan pas naar de tandarts met je zoontje of dochtertje wanneer deze twee jaar is. Vanaf dat moment geldt ook voor het kleintje dat hij of zij voor de periodieke halfjaarlijkse controle kan komen voor een controle van de tandjes en het tandvlees. Wanneer je kind een jaar of vier of zes jaar oud is, dan zal de tandarts mogelijk voor het eerst een aantal röntgenfoto´s maken om zo te kunnen zien of er gaatjes tussen de tanden of kiezen zitten.

Tussen het 6e en 12e levensjaar draait alles om preventie. Zeker wanneer de melktanden plaats gaan maken voor een permanent gebit. De tandarts van je kind zal waarschijnlijk een afdichtingsmiddel voorstellen, een kunststofhars die zich vasthecht aan het kauwvlak van de tanden, tussen de 7 en 9 jaar. De meest waarschijnlijke plaats voor de behandeling is de holtegevoelige kies. De hars zorgt ervoor dat de bacteriën die de holte veroorzaken niet in de groeven en dalen van de tanden terechtkomen.

Als je zoon of dochter ongeveer 7 jaar oud is, dan zal zijn of haar tandarts waarschijnlijk een orthodontische evaluatie voorstellen. In de meeste gevallen zal er gewacht worden om kinderen te laten behandelen tot hun vroege tienerjaren. Dan kunnen ze in aanmerking komen voor een beugel, maar orthodontie gaat over het aanpassen van de groei van de kaak, dus het vroegtijdig identificeren van de oorzaken van scheve tanden helpt om later een mooie glimlach te krijgen.

Uiteindelijk is het de basis – twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen en het regelmatig bezoeken van de tandarts voor controles – die de meeste invloed hebben op de glimlach van een kind.