Let op: Ben je bang voor de tandarts? Maak dan een afspraak met een gespecialiseerde angsttandarts.

Sommige mensen kijken niet echt uit naar afspraken met de tandarts. De meeste tandheelkundige ingrepen zijn niet pijnlijk. Echter, enkel het worden onderzocht kan mensen zich gestresst doen voelen.

De meeste mensen kunnen leven met enige angst om naar de tandarts te gaan, maar voor andere mensen kan de gedachte van een tandheelkundig bezoek echte angstgevoelens veroorzaken. Ze kunnen zo bang zijn, dat ze zo ongeveer alles zullen doen om een afspraak met de tandarts te vermijden.

Een fobie is een intense, onredelijke angst. Mensen kunnen bang zijn voor een specifieke activiteit, object of situatie. Mensen met een fobie stellen de routinematige zorg vaak jarenlang of zelfs tientallen jaren uit. Hierdoor krijgen ze sneller last van tandvleesontstekingen, pijn of zelfs gebroken en lelijke tanden.

Angst voor de tandarts komt zeer vaak voor. Er wordt geschat dat 9% tot 15% van de mensen een afspraak bij de tandarts vermijden vanwege angst. Mensen gebruiken vaak de woorden “angst” en “fobie” om hetzelfde te betekenen, maar ze zijn anders.

Degenen met angst voor de tandarts zullen een gevoel van onbehagen hebben wanneer het tijd is voor hun afspraken. Ze zullen overdreven of ongefundeerde zorgen of angsten hebben. Dentofobie is een ernstigere aandoening. Het is een intense angst of angst. Mensen met dentofobie zijn niet alleen maar angstig. Ze zijn doodsbang of in paniek.

Mensen met dentofobie hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en vroegtijdig tandverlies. Het vermijden van de tandarts kan ook emotionele kosten met zich meebrengen. Verkleurde of beschadigde tanden kunnen mensen onzeker maken. Ze kunnen minder glimlachen of hun mond gedeeltelijk gesloten houden als ze praten. Sommige mensen kunnen zich zo in verlegenheid brengen over hoe hun tanden eruit zien dat hun persoonlijke en professionele leven eronder lijdt. Er is vaak sprake van een ernstig verlies van zelfvertrouwen.

Mensen met dentofobie kunnen ook last hebben van een slechtere gezondheid in het algemeen en een nog lagere levensverwachting. Dit komt omdat een slechte mondhygiëne verband houdt met een aantal levensbedreigende aandoeningen, zoals hartaandoeningen en longinfecties.

Oorzaken van angst voor de tandarts en dentofobie

Mensen ontwikkelen angsten en fobieën om verschillende redenen. Wanneer onderzoekers patiënten interviewen, komen er echter een aantal veelvoorkomende thema’s naar voren.

Pijn

In een enquête onder mensen die al 12 maanden geen tandarts hadden gezien, meldde 6% angst voor pijn als belangrijkste reden. De angst voor pijn komt het meest voor bij volwassenen van 24 jaar en ouder. Dit kan zijn omdat hun vroege tandartsbezoeken plaatsvonden voor veel van de vooruitgang in de “pijnloze” tandheelkunde.

Gevoelens van hulpeloosheid en verlies van controle

Veel mensen ontwikkelen fobieën over situaties – zoals vliegen in een vliegtuig – waarin ze het gevoel hebben dat ze geen controle hebben. Als ze in de tandartsstoel zitten, moeten ze stil blijven zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze niet kunnen zien wat er aan de hand is of dat ze niet kunnen voorspellen wat er pijn gaat doen. Het komt vaak voor dat mensen zich voelen, wat tot angst kan leiden.

Schaamte

De mond is een intiem deel van het lichaam. Mensen kunnen zich schamen wanneer iemand hier naar kijkt. Dit kan een bijzonder probleem zijn als ze zelfbewust zijn over hoe hun tanden eruit zien. Tandheelkundige behandelingen vereisen ook fysieke nabijheid. Tijdens een behandeling kan het gezicht van de mondhygiënist of tandarts slechts een paar centimeter verwijderd zijn. Dit kan mensen angstig en ongemakkelijk maken.

Negatieve ervaringen uit het verleden

Iedereen die pijn of ongemak heeft gehad tijdens eerdere tandheelkundige ingrepen zal de volgende keer waarschijnlijk angstaanjagender zijn.

Symptomen

Er is geen duidelijke grens tussen “normale” angst en fobie. Iedereen heeft angsten en zorgen en gaat er op verschillende manieren mee om. Echter, het vooruitzicht van een bezoek aan de tandarts hoeft je niet angstig te maken. Als dat wel het geval is, dan heb je misschien hulp nodig om de angsten te overwinnen.

Enkele van de tekenen van fobie zijn onder andere:

  • Je voelt zich gespannen of slaapt moeilijk de nacht voor een tandheelkundig onderzoek.
  • Je wordt steeds nerveuzer als je in de wachtkamer zit.
  • Je hebt zin om te huilen als je naar de tandarts gaat. Het zicht op tandheelkundige instrumenten – of op witte jassen van de medewerkers in het kantoor van de tandarts – vergroot je angst.
  • De gedachte aan een tandartsbezoek maakt dat je je lichamelijk ziek voelt.
  • Je raakt in paniek of hebt moeite met ademhalen als er voorwerpen in je mond worden geplaatst tijdens een tandheelkundige afspraak.