Het is bij de meeste mensen duidelijk dat het van groot belang is voor je mondgezondheid om twee keer per dag je tanden te poetsen en iedere dag te flossen. Hoewel dat laatste al regelmatig wordt overgeslagen, hebben mensen die twee keer per dag hun tanden poetsen nog steeds het idee dat ze genoeg doen voor een gezonde mond. Dit is echter niet het geval als je de tong vergeet schoon te maken.

Waarom moet je je tong poetsen?

Je vraagt je misschien af waarom je tong dan zo belangrijk is om schoon te maken. Je tanden poetsen en flossen zijn in principe genoeg om een groot deel van de hardnekkige en schadelijke bacteriën te verwijderen. Maar de tong is een grote spier en bevat de meeste bacteriën die in de mond blijven hangen. Als dit schadelijke bacteriën zijn kan het na verloop van tijd door speekselvorming op andere plekken terecht komen en daardoor schade veroorzaken aan je tanden of je tandvlees. Daarnaast kan het een oorzaak zijn van een slechte adem.

Hoe moet je je tong schoonmaken?

Om schadelijke bacteriën te verwijderen van je tong kun je het beste voorzichtig poetsen met een tandenborstel en een klein beetje tandpasta. Begin helemaal aan het einde en werk langzaam naar voren. Zorg dat je de hele bovenkant gehad hebt en spoel goed met water. Voor de wat grondigere reiniging kun je het beste een tongschraper gebruiken. Dit hulpmiddel is meestal gemaakt van een zacht, flexibel materiaal dat voorzichtig de bovenste laag (dus de vuile laag) van je tong schraapt. Let op dat je altijd de tongschraper met warm water schoonmaakt na gebruik.

Meer redenen om je tong schoon te maken

Er zijn daarnaast nog drie redenen om je tong schoonmaken op te nemen in je dagelijkse routine:

  • Verwijder de schadelijke tandplak dat kan leiden tot tandvleesproblemen en andere ziekten die invloed kunnen hebben op je algehele gezondheid.
  • Verwijder bacteriën die een slechte adem creëren
  • Een schone tong kan bijdragen aan je smaakvermogen, waardoor je eten dus lekkerder zou kunnen smaken!

Mocht je meer informatie willen hebben over je mondgezondheid en aanbevolen dagelijkse routine. Neem dan op met je tandarts. Een gespecialiseerde tandarts kan je daar alles over vertellen, zoals Mijn Tandarts, een Tandarts in Amsterdam Centrum.