Om een stralend en schoon gebit te kunnen hebben, is het belangrijk dat je een aantal zaken doet voor de verzorging hiervan. Op deze manier blijven je tanden in topconditie. Sommige dingen doe je misschien al wel, anderen had je misschien nog niet aan gedacht. Weet je dat er ook groente is die je tanden gezond houdt? Lees snel verder om alle tips te ontdekken. Vraag ook advies bij een tandartspraktijk.

Gebruik de juiste poetstechniek

Om je tanden goed te reinigen is het slim om ze te poetsen in een hoek van 45 graden. Daarna houd je de borstel verticaal om de achterkant van je tanden te reinigen. Dit is een gebied waar vaak vuil zich ophoopt.

Poets genoeg.

Poets tweemaal daags je tanden. Dit is belangrijk. Vergeet het niet. Ben je wat vergeetachtig, zet dan een alarm. Op deze manier houd je je tanden in topconditie. Daarnaast kun je ook maar beter je tong poetsen, want daar gaan ook bacteriën zitten.

Kies de juiste borstel

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het aan te raden om je tandenborstel met zorg uit te kiezen. De haren moeten dun genoeg zijn om tussen je tanden te komen. Vervang de borstel ook op tijd. Veel tandartsen raden een elektrische tandenborstel aan. Deze maken beter schoon en zijn beter voor je tanden dan een handtandenborstel.

Mondwater

Een beproefde methode is mondwater. Zo kan je gemakkelijk alle plekken in je mond reinigen.

Flossen

Flossen is een belangrijke methode om je tanden goed te houden. Er zijn twee hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen: flossdraad en sticks van hout of van kunststof met een borsteltje erop. Vooral de sticks van kunststof worden aangeraden door tandartsen, omdat deze zeer goed tussen de tanden schoonmaken.

Stop met snacken

Vaak zin in een tussendoortje? Dan is het belangrijk om goed te poetsen, zodat bacteriën en voedseldeeltjes van de snacks weer van je tanden gaan. Je kunt ook stoppen met snacken, niet meer snacks eten nadat je je tanden gepoetst hebt voor de nacht, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Eet voeding die goed is voor je tanden

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die goed voor je tanden zijn, denk hierbij aan wortels, groenten als broccoli en prijs. De vezelrijkheid is vooral een belangrijke factor die ervoor zorgt dat je tanden gereinigd worden. Bij het eten van appels (ook vezelrijk) en aardbeien speelt er nog iets anders mee, deze vruchten hebben een bepaald zuur wat je tanden witter maakt. Dat scheelt weer een bezoekje aan de tandarts.

Conclusie

Je kunt veel zelf doen om je tanden in topconditie te houden. Daarnaast zijn er natuurlijke manieren om je tanden zelfs witter te maken, bijvoorbeeld door appels of aardbeien te eten. Het allerbelangrijkste is om je tanden tweemaal daags te poetsen en te flossen met draad of dental sticks.