Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je gebit, maar ook voor je algehele gezondheid. Zo heb je bij een goede mondhygiëne een kleinere kans op verschillende soorten ziektes. Om deze reden geven we je in deze blog een aantal tips voor een goede mondhygiëne. Zo kun je de mondhygiënist bezoeken, maar zijn er ook allerlei dingen die je zelf dagelijks kunt uitvoeren om je mondhygiëne te verbeteren.

Twee keer per dag tandenpoetsen

Zoals je waarschijnlijk vroeger wel is aangeleerd door je ouders is het belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen. Doe dit minimaal twee minuten per keer, zodat je zeker weet dat je alle tanden en kiezen meeneemt en ook de lastiger te bereiken hoekjes. Vergeet je je tanden te poetsen, dan gaat tandplak zich ophopen op tanden en kiezen en krijg je last van tandsteen. Met als gevolg een grotere kans op gaatjes, tandvleesontstekingen en andere gebitsproblemen.

Gebruik een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel doet al het poetswerk voor je. Je hoeft niet heen en weer te gaan zoals met een gewone handtandenborstel, zodat het poetsen van je tanden veel minder moeite kost. Het enige dat je hoeft doen is de elektrische tandenborstel langs je tanden sturen, zodat wel iedere tand en kies wordt meegenomen. Vooral voor kinderen is de elektrische tandenborstel een perfecte oplossing. Veel kinderen willen geen tanden poetsen omdat het ze moeite kost nog zo laat op de avond of vroeg in de ochtend. Met een elektrische tandenborstel gaat het poetsen al een stuk makkelijker.

Tandpasta met fluoride erin

We raden het ook aan om tandpasta met fluoride erin te gebruiken. Fluoride is erg goed voor je tanden, aangezien het tandbederf helpt te voorkomen. Dit komt doordat fluoride de afbraak van glazuur tegengaat en helpt bij het proces om weer glazuur op te bouwen. Poets je tanden dus twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride erin.

Gebruik flossdraad, tandenstokers en ragers

Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk om tandenstokers, ragers of flossdraad te gebruiken. Zo kom je goed tussen je tanden en kiezen, op de plekken waar je met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel niet kunt komen. Doe dit één keer per dag, zodat ook de lastiger te bereiken plekken van je gebit schoon blijven. Wil je weten wat je het beste kunt gebruiken? Vraag de tandarts om tips en advies over het gebruiken van flossdraad, ragers en tandenstokers.