Er zijn veel mythes over tanden bleken die rondzweven op het internet, en die mythes geven vaak veel vragen. Is tanden bleken slecht voor je glazuur? Zijn er natuurlijke remedies? Als ik mijn tanden wil bleken, moet ik dat dan professioneel laten doen of kan het ook thuis? In deze blog beantwoordt DentalTroef de vragen die te maken hebben met tanden bleken.

Waarom worden tanden geel?

Hoewel het waar is dat tanden wat van hun parelwitte glans kunnen verliezen door vlekken van donkere dranken zoals koffie, frisdrank en thee, kan dit gemakkelijk worden verwijderd door regelmatig poetsen of tijdens je regelmatige bezoek aan de tandarts. De meest voorkomende reden voor gele tanden heeft te maken met wat er gebeurt onder het oppervlak. Onder de buitenste laag emaille bevindt zich een gele kern die dentine wordt genoemd. Naarmate je glazuur verslijt door zuur voedsel, slijpende tanden, slijtage en natuurlijke veroudering, komt deze gele laag dichter bij het oppervlak, waardoor je tanden steeds meer geel lijken. Genen spelen ook een sterke rol in de geelheid van je tandbeen, of de dunheid van je glazuur.

Moet ik tandpasta gebruiken om mijn tanden te bleken?

Tandpasta is een goed voorbeeld van hoe de industrie is opgesplitst in deze twee methoden van bleken, en ook een goed voorbeeld van de “minder eerlijke” kant ervan. Kortom, zeer weinig tandartsen adviseren een tandpasta voor het bleken van de tanden omdat ze weinig tot geen effect hebben. Aan de bleekkant zijn er enkele tandpasta’s die de juiste chemicaliën bevatten die in theorie kunnen bleken, maar zoals onze huistandarts aangeeft, worden ze niet lang genoeg blootgesteld aan de tanden om enig effect te hebben! “wittende chemicaliën moeten minimaal 20 minuten in contact zijn met de tanden om een kleurverandering te beïnvloeden,” zegt hij. “En sommige zelfs urenlang!

Moet ik tanden blekende strips gebruiken?

Tanden-bleekmiddelen bevatten chemicaliën zoals carbamideperoxide en waterstofperoxide. Bij het gebruik van deze chemicaliën moet men voorbereid zijn op bijwerkingen zoals gevoelige tanden, omdat ze door het glazuur moeten gaan om de tand van binnenuit te bleken, of mondpijnlijke plekken op het tandvlees, vooral wanneer de whitening strips in contact komen met je tandvlees. Wij stellen voor om aangepaste whitening trays te gebruiken in plaats van strips om contact met je tandvlees te vermijden en om beter de rondingen van je tanden en kiezen te bereiken.