Niet elke gebarsten tand zal symptomen veroorzaken. Maar als dat wel het geval is, zijn dat ook veelvoorkomende symptomen:

 • Pijn bij het kauwen of bijten, vooral wanneer je de beet loslaat.
 • Gevoeligheid voor warmte, kou of zoetheid
 • Pijn die komt en gaat, maar zelden ononderbroken is…
 • Zwelling van het tandvlees rond de aangetaste tand

Diagnose van een gebarsten tand

Röntgenfoto’s onthullen ook geen gebarsten tand, en niet iedereen heeft typische symptomen. Om een gebarsten tand te diagnosticeren, zal je tandarts waarschijnlijk het volgende doen:

 • Vraag naar je tandgeschiedenis, bijvoorbeeld of je op veel hard voedsel kauwt of je tanden maalt.
 • Doe een visueel onderzoek. Het kan nodig zijn dat je arts een vergrootglas moet gebruiken om kleine scheurtjes te zien.
 • Voel voor de scheur. je tandarts kan een tandheelkundige ontdekkingsreiziger over en rond de tand laten lopen om te zien of de scheur aan een randje “vangt”.
 • Gebruik een tandkleurstof die de scheur kan opvallen.
 • Sondeer je tandvlees dat op zoek is naar een ontsteking. Deze techniek is vooral nuttig bij het identificeren van verticale scheuren, die het tandvlees kunnen irriteren.
 • Röntgenfoto’s van je tanden. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs de scheur zal onthullen, kan het wijzen op een slechte gezondheid van de pulp, wat erop kan wijzen dat er een scheur aanwezig is.
 • Laat je ergens op bijten. Als je een gebarsten tand hebt, kan het pijn doen wanneer je je beet loslaat.

Behandeling van een gebarsten tand

De behandeling hangt af van de grootte van de scheur, waar deze zich bevindt, je symptomen en of de scheur zich uitstrekt tot in de tandvleesgrens. Afhankelijk van deze factoren kan je tandarts een van de volgende aanbevelingen doen:

Hechting

Bij deze procedure gebruikt je arts een plastic hars om de scheur te vullen, waardoor de scheur zijn uiterlijk en functie herstelt.

Kroon

Een tandkroon is een prothese die meestal van porselein of keramiek is gemaakt. Het past over de beschadigde tand of sluit de kroon af. Het is een prothese van porselein of keramiek. Om een kroon te plaatsen scheert je tandarts eerst wat glazuur van je tand om plaats te maken voor de kroon in je mond. Vervolgens maken ze een afdruk van de tand, kiezen ze een kleur die bij je tanden past en sturen ze de afdruk naar een tandtechnisch laboratorium om de kroon te maken. Dit proces kan een paar weken duren. Wanneer de kroon terugkomt, past je tandarts en cementeert deze over je gebarsten tand. Met de vooruitgang in de technologie, kunnen sommige tandartsen een porseleinen kroon molen een porseleinen kroon in het kantoor en plaats het die dag. Met de juiste zorg kan een kroon een leven lang meegaan.

Wortelkanaal

Wanneer een scheur zo groot is dat deze zich uitstrekt tot in de pulp, zal je tandarts, of een specialist zoals een kaakchirurg of endodontist, een wortelkanaal aanbevelen om beschadigde pulp te verwijderen om de tand te herstellen. Deze procedure kan voorkomen dat de tand geïnfecteerd raakt of verder verzwakt.

Extractie

Wanneer de structuur van de tand, en de zenuwen en wortels die eronder liggen, zeer beschadigd zijn, is het verwijderen van de tand misschien wel de enige optie.