Problemen aan je tanden kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en leiden tot een negatieve invloed op je levensstijl. Je spraakvermogen is één van de zaken die aangetast kan worden door bijvoorbeeld scheve tanden. Hoe is dit mogelijk en misschien nog wel belangrijker: wat kun je eraan doen?

Relatie tussen je gebit en spraakvermogen

Een perfect gebit houdt onder andere in dat het bovenste en onderste deel precies op elkaar staan wanneer de mond gesloten is. Dit wordt ook wel occlusie genoemd. Staan ze niet goed op elkaar, dan is er sprake van malocclusie. Onderzoekers aan de universiteit van Bristol hebben ontdekt dat mensen met malocclusie meer moeite hebben me het uitspreken van bepaalde woorden dan mensen die wel een ‘goed’ gebit hebben.

Oorzaken van de problemen

Door een verkeerde positie van je tanden kan het zijn dat geluiden je mond verkeerd verlaten. Zodoende creëer je een andere klank dan origineel de bedoeling is. Deze vervorming van klanken of mogelijkheid om de juiste klanken te maken wordt ook beïnvloed door andere problemen aan bijvoorbeeld de kaak. Je tong heeft daarnaast voldoende ruimte nodig om de klanken te maken. Door de gebitsproblemen kan deze ruimte beperkt worden. Deze afwijkingen van je kaak of tanden kan genetisch zijn, maar ook door middel van bepaalde incidenten.

Oplossingen voor de problemen

Er zijn twee manieren om een spraakgebrek als gevolg van gebitsproblemen te verhelpen of te verminderen. Door middel van een beugel  kun je de malocclusie zo ver mogelijk herstellen. Dit is wel een proces wat lang kan duren en korte termijn kun je meer moeite met praten hebben dan normaal. Als je tanden echter volledig recht staan, merk je dat het spreken vele malen beter gaat. Daarnaast is het mogelijk om geen aanpassingen aan het gebit te laten doen, maar door middel van oefening en spraaktherapie bij een logopedist de spraakproblemen te verhelpen.