Iedereen herinnert waarschijnlijk de tijden van vroeger dat je een losse melktand had en hem graag zo snel mogelijk uit je mond wilde hebben. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat er in veel gevallen een beetje hulp aan te pas kwam om het proces te versnellen. Of je er nu continu aan zat waardoor de tand na een tijdje compleet losliet, of door middel van een touwtje om je tand en aan een deur voor een wat snellere methode. Vaak gebeurde dit met medeweten of hulp van de ouders. De vraag is nu of dit echt zo verstandig is.

Schade aan het gebit

Het antwoord is meestal nee. Als een melktand een beetje loszit kan je door het vroegtijdig lostrekken van de tand het gevoelige tandvlees beschadigen. Daarnaast vergroot je de kans op infecties, bloedingen en kan het zeer pijnlijk zijn. Mocht je een losse melktand weghalen voordat de permanente tand klaar is om de leegte te vullen, is het mogelijk dat de omliggende tanden iets anders gaan staan. Ze kunnen naar voren of naar de zijkanten schuiven. Zodoende is het mogelijk dat er spleetjes tussen de tanden ontstaan of dat ze elkaar in de weg gaan zitten. Als dat laatste het geval is, kan het zijn dat je kind later naar een orthodontist moet om de positie van de tanden en kaak te herstellen. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

Wat moet je dan wel doen?

Uiteindelijk is geduld, zowel door de ouders als het kind, de beste aanpak. Laat je kind spelen met de losse tand en laat hem of haar zachtjes met de losse tand wiebelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar losse tanden en zullen er vaak mee spelen totdat het er vanzelf uit valt. Dit is vaak een stuk subtieler en beter dan het te forceren.

Ouders zijn soms bang dat hun kind een tand inslikt als ze hem voldoende hebben losgepeuterd. Dit kan inderdaad gebeuren, maar is geen reden tot zorgen en preventieve maatregelen. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat er problemen zullen ontstaan, omdat de tanden van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Daarnaast zijn de melktanden zo klein dat een kind er vrijwel zeker niet door kan stikken. Vergeet ook niet dat de kans op bloedingen, pijn en infecties zo klein mogelijk zijn als de melktand er zo goed als natuurlijk uit valt. Het is voor een kind ook fijner als ze niet met pijnlijke, bebloede mond moeten rondlopen doordat een tand met kracht is getrokken.

Als je je zorgen maakt over de tanden van je kind, boek dan een afspraak bij een gespecialiseerde kindertandarts zoals Lassus Tandartsen. Een gesprek met een van de specialisten zorgt dat je gerustgesteld wordt.