Een mooie glimlach staat regelmatig bovenaan de wensenlijstjes bij het zoeken naar een nieuwe partner. Desondanks hebben niet veel mensen het vertrouwen om die van hen regelmatig te laten zien. Vaak zijn mensen niet tevreden over hun tanden; ze zijn verkleurd of staan een beetje scheef. Met deze tips krijg je een gezonde lach.

Regelmatig borstelen

Het eenvoudigste, maar belangrijkste onderdeel van een goede mondhygiëne is het twee keer per dag je tanden twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta. Dit helpt om je tanden gezond en vrij van bederf te houden. Regelmatig poetsen helpt ook om een slechte adem te voorkomen en kan je tanden witter doen lijken door vlekken te verwijderen.

Reinig ook tussen de tanden

Hand- en elektrische tandenborstels reinigen de meeste delen van je tanden, maar niet alle.  Er zijn gebieden waar tandenborstels niet kunnen komen,  zoals tussen je tanden en kiezen. Hier kunnen voedsel en ander vuil in de ruimtes blijven zitten. Dit kan er niet alleen onhygiënisch uitzien, het stimuleert ook de opbouw van plak. Plakopbouw kan leiden tot tandvleesproblemen, wat weer kan leiden tot halitosis (slechte adem). Door dagelijks ragers, tandenstokers of flosdraad te gebruiken, kun je met een gerust hart je glimlach laten zien.

Suikervrije kauwgom

Suikervrije kauwgom kan helpen om je tanden en tandvlees tussen de maaltijden door te beschermen wanneer het niet mogelijk is om met een tandenborstel en fluoridetandpasta te poetsen. Je tanden lopen meer kans op een zuuraanval nadat je hebt gegeten. Het zuur wordt geproduceerd door tandplakbacteriën, die de suikers in ons eten en drinken omzetten.

Je kunt deze zuuraanvallen verminderen door suikervrije kauwgom te kauwen, omdat het de mond helpt om meer speeksel te produceren. Speeksel helpt je tanden te remineraliseren en de zuurtegraad in je mond te verminderen.

Let op je eten

Het is beter voor je tanden en algemene gezondheid als je drie maaltijden per dag eet in plaats van zeven tot tien snacks.  Als je tussen de maaltijden door toch een hapje moet eten, kies dan voor voedingsmiddelen die weinig of geen suiker bevatten, zoals noten of kaas. Wees je ook bewust van wat je drinkt: dranken zoals koffie en rode wijn zullen je tanden bevlekken als je je tanden niet goed poetst. Bovendien zullen suikerhoudende dranken je tanden beschadigen en kunnen ze tanderosie en tandbederf in de hand werken.

Wil je meer advies over hoe je een schoon gebit krijgt en houdt? Plan een afspraak bij Tandartspraktijk Binnenweg in Maarssen.