Slaapapneu is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen die op leeftijd zijn. Als je last hebt van deze stoornis betekent het dat je ademhaling gedurende het slapen minstens 10 seconden stopt én vaker dan 15 keer per uur. Zodoende heb je moeite om in slaap te blijven en word je op den duur vermoeid, doordat je niet meer in een diepe slaap kan komen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de symptomen van slaapapneu te verhelpen. Een gespecialiseerde tandarts kan daarbij een grote rol spelen.

Verschillende behandelmethodes

Er is niet één beste manier om van een slaapapneu af te komen. De bekendste behandeling is een CPAP behandeling. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure en werkt met een masker aan de hand van een luchtdrukpomp. Door dit om te doen tijdens het slapen worden de luchtwegen opengehouden zodat je ‘gewoon’ blijft ademen tijdens het slapen. Dit wordt vooral gebruikt mij middelmatige en zwaardere vormen van apneu. Als je een lichtere of zelfs een zwaardere vorm van apneu hebt, of door bepaalde omstandigheden is het niet verstandig om een CPAP apparaat te gebruiken.

Een MRA beugel via de tandarts

Heb je een lichtere vorm van slaapapneu, of valt het meer onder de noemer ‘zwaar snurken’? Dan biedt een MRA beugel wellicht uitkomst. Dit Mandibulair Repositie Apparaat zorgt ervoor dat je onderkaak wat meer naar voren staat tijdens het slapen. Zodoende heb je meer ruimte in de keelholte en kun je eenvoudiger ademhalen. Een gespecialiseerde slaapapneu tandarts kan deze beugel aanmeten en plaatsen. Dit wordt vaak zelfs gedekt door de zorgverzekering!

Chirurgische ingrepen

Soms is de slaapapneu zodanig heftig, dat een MRA beugel of CPAP apparaat geen effectieve behandeling is. In daSlaapapneu is een vervelende aandoening omdat het de nachtrust ernstig verstoort. In sommige gevallen kan een tandarts helpen bij het behandelen van apneu!t geval zijn er een klein aantal chirurgische ingrepen mogelijk. Een van de nieuwste mogelijkheden is een tongzenuwstimulator. Dit apparaatje meet het wanneer je ademhaling stopt door het terugvallen van de tong. Op dat moment krijgt je tong een miniem schokje, waardoor deze terug naar voren gaat. Zo kun je zonder problemen verder ademen én slapen. Het is ook mogelijk om je keelamandelen te verwijderen of een deel van je verhemelte te verkleinen.