Als het goed is hebben de meeste mensen er een om hun gebit schoon te houden. De tandenborstel is een trouwe hulp om de tanden en kiezen in goede conditie te houden. Toch zijn er maar weinig mensen die de geschiedenis van de tandenborstel kennen. Daarom deze blog om onze harige vriend een beetje beter te leren kennen.

Periodieke controle

Het is belangrijk om periodieke controles te laten doen. We kunnen druk zijn met van alles: werk of studeren. Toch is het belangrijk om tijd te maken voor een controle, zo voorkom je problemen. Tandarts Utrecht weet precies wat nodig is om jouw gebit in topconditie te houden.

Hoe het allemaal begon

Het reinigen van het gebit heeft een duizenden jaren oude geschiedenis. Al bij de oude Egyptenaren zien we een methode om het gebit te reinigen, maar deze was niet zo als wij die kennen, met een borstel, maar met een stukje vochtig hout. Dit had kennelijk al resultaat. Ook in China werden er vindingen gedaan om het gebit te reinigen, zoals het kauwen op een bepaalde houtsoorten. Deze hadden een reinigend effect en zorgen voor een frisse adem. Later werden er door de Chinezen nog andere ontdekkingen gedaan, namelijk een stuk bot of bamboe waaraan varkensharen gemaakt werden. Dit was een van de eerste tandenborstels.

Europese oplossingen

Rond het jaar 1560 werd een van de eerste tandenborstels in Frankrijk populair. En was alleen betaalbaar voor de hogere klasse in de samenleving. Napoleon Bonaparte speelde een rol bij het bereikbaar maken van de borstel voor het gewone volk, hij stond een goede mondhygiëne voor. In Engeland werd een tandenborstel ontwikkeld waar in varkensharen vastgelijmd waren. Deze bleven op hun plaats staan door fijne boorgaatjes.

Amerikaanse tandenborstels

In 1938 was de eerste tandenborstel met nylon haren te koop. Deze ontwikkeling bleef doorgaan. Pas in 1987 werd de elektrische tandenborstel naar Europa gevlogen. Veel mensen gebruiken nu een elektrische variant en niet zonder reden, want deze tandenborstels maken beter schoon. Hoewel er ook nog steeds mensen zijn die een handtandenborstel gebruiken.

Conclusie

De tandenborstel heeft een lange geschiedenis en wordt door het grootste deel van de mensen in de wereld gebruik om hun dagelijkse poetsbeurten te doen. Er is keuze uit verschillende soorten tandenborstels waarvan de elektrische variant de meest recente is. De ontwikkeling van de tandenborstel is interessant en zal zeker nog niet ten einde zijn.