Het zou moeilijk zijn om een volwassene tegen te komen die zich niet op zijn minst zorgen maakt over het verwijderen van verstandskiezen. Helaas kunnen ze, net als een blindedarm bij een aanval van een ziekte, vrij ernstige problemen veroorzaken als ze slecht groeien. Hoewel veel mensen hun hele leven kunnen gaan zonder het minste probleem te hebben, hebben anderen lang niet zoveel geluk. Voordat je je op de een of andere manier te veel zorgen maakt, zijn hier echter enkele dingen die je moet weten.

Zorgen over de gezondheid

Het is belangrijk om te onthouden dat veel mensen nooit problemen hebben met deze laatkomers op het feest. Zelfs veel mensen die wel een of twee problemen hebben, vinden het niet de moeite waard om een operatie te ondergaan. Dan weer, als je niet tegen het verwijderen van de verstandskiezen bent, is het met zeer weinig risico’s en wanneer het met succes en zonder complicaties wordt gedaan, zijn er geen gezondheidseffecten meer in het kielzog van de ingreep. Terwijl weinig tandartsen zullen de operatie aanbevelen voor patiënten van wie de tanden mooi groeien in mooi, kunnen zij adviseren preventieve chirurgie als ze dat niet zijn.

Vroege chirurgie

Het verwijderen van verstandskiezen is veel gemakkelijker uit te voeren bij jongere patiënten. Dit geldt ook voor patiënten van eind tienerjaren en begin jaren twintig, waarvan de wortels nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hun kaken zijn ook niet zo dicht. Beide factoren maken het voor een chirurg veel gemakkelijker om de tand naar binnen en naar buiten te brengen, wat leidt tot een veel minder problematisch herstel. Dit is namelijk precies het tijdsbestek waarin de meeste mensen zullen beginnen met het ontwikkelen van problemen. Terwijl het ontwikkelen van problemen op latere leeftijd zeker niet uitgesloten is, zijn de meeste mensen die geen problemen hebben gezien op 30-jarige leeftijd, duidelijk.

Negatieven

Hoewel de gezondheidsrisico’s laag zijn als het gaat om het verwijderen van de verstandskiezen, is het de moeite waard om te weten wat de negatieve kanten van de procedure zijn. De eerste is financieel. Als je niet beschikt over een speciale tandartsverzekering, is het onwaarschijnlijk dat je ziektekostenverzekering de procedure dekt. Toch moet je je polis raadplegen om je situatie te bepalen. Hoewel zeldzaam, moet je in ieder geval op de hoogte zijn van de mogelijke complicaties die zich kunnen voordoen tijdens het herstel na de operatie. Deze omvatten een droog stopcontact en een infectie. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat het risico op complicaties licht toeneemt wanneer het verwijderen van het verstandskies op de onderkaak wordt gedaan, in tegenstelling tot de bovenkaak.