Merk je dat mensen waartegen je praat terugdeinzen of vind je je eigen adem stinken? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor je een stinkadem kunt krijgen, de voornaamste oorzaak hiervoor zijn bacteriën in combinatie met een droge mond.

Bacteriën op de tong

Bacteriën op de tong is een van de vaakst voorkomende oorzaken van een slechte adem. Bekijk je tong in de spiegel en kijk of je hier een gekleurde/witte laag op zit. Maak je tong in dat geval schoon met een tandenborstel of een tongschraper. Schrapers werken hierbij over het algemeen het iets beter. Vermijd producten met scherpe of (slappe) breekbare delen.

Gebarsten tanden en lekkende vullingen

Oneffenheden op je tanden, zoals opstaande randen of lekkende vullingen, zijn een broedplaats voor bacteriën. Deze bacteriën kunnen op zich al lijden tot een slechte adem. Uiteindelijk ontstaan er ook door deze bacteriën ook (nieuwe) gaatjes en tandvleesaandoeningen, deze veroorzaken op termijn ook een nog slechtere adem.

Steeds vaker merkte ik dat de mensen afstand hielden als ik praatte. Mijn partner zei ook dat ik niet zo fris uit mijn mond rook, terwijl ik net mijn tanden had gepoetst. Dit was voor mij wel de druppel en ik heb toen direct een afspraak gemaakt met mijn tandarts in Amsterdam West. – Joost uit Amsterdam

Sommige mensen negeren deze symptomen, omdat zij denken dat ze beter moeten poetsen. Pas als er gaatjes ontstaan met pijn tot gevolg, gaan de mensen naar de tandarts.

Avondje stappen

Een avondje uit voor meisjes of een biertje met de jongens kan meer gevolgen hebben dan alleen een kater. Dranken met alcohol en cafeïne drogen je mond uit, net als gekruid voedsel en sigaretten. Tijdens een avondje stappen of een diner zul je mogelijk een combinatie van deze dingen eten, drinken

Hoewel het een vloeistof is, kan alcohol je mond uitdrogen, wat de bacteriën die halitosis veroorzaken, de medische term voor slechte adem, stimuleert.

Dranken met cafeïne, gekruid voedsel en sigaretten kunnen dat ook. Een droge mond van niet zo veel speeksel maken terwijl je slaapt verklaart ook “ochtend adem”.

Een zweer

Vaak is de zweer zelf niet de oorzaak van een stinkende adem, maar de bacteriën die zweer veroorzaken wel. Het behandelen van de bacteriën helpt daarom niet alleen bij het voorkomen van een stinkadem, maar ook tegen het ontstaan van zweertjes in je mond.

Geneesmiddelen

Meer dan 400 op recept en receptvrije geneesmiddelen, waaronder antidepressiva en allergiemiddelen, kunnen het aanmaken van speeksel beperken. Je speeksel is echter heel belangrijk bij het wegspoelen van voedsel en bacteriën.

Mocht je veel medicijnen gebruiken, dan is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Daarnaast kun je gebruik maken van suikervrije kauwgom om je mond vochtig te houden. Speciale mondspoelingen kunnen ook helpen om achtergebleven bacteriën te doden.