Amandelstenen zijn kleine steentjes die zich vormen in de amandelen. Hoewel ze niet schadelijk zijn, kunnen ze vervelende gevolgen hebben, zoals een slechte adem. Idealiter vangen de amandelen bacteriën op voordat ze dieper in de mondholte van een persoon kunnen gaan. De amandelen hebben echter kleine plooien, waarin bacteriën en voedsel zich kunnen verzamelen om kleine, steenachtige stukjes te vormen die artsen amandelstenen noemen. Naast een slechte adem kunnen deze stenen keelpijn, pijnlijk slikken, heesheid en ontstoken rode amandelen veroorzaken. In dit artikel bespreken we wat amandelstenen zijn en hoe je er van af kunt komen.

1.      Waterflosser

Het regelmatige gebruik van een waterflosser kan helpen voorkomen dat er amandelstenen ontstaan. Het gebruik van een waterflosser kan helpen bij het losmaken van amandelstenen. Ga hiervoor voor een goed verlichte spiegel staan en richt de flosser op de amandelstenen. Wees voorzichtig bij het vrijmaken van een amandelsteen, omdat deze achter in de keel kan vallen en hoesten kan veroorzaken. Een persoon kan ook een waterflosser gebruiken om de amandelen regelmatig te besproeien om de vorming van amandelstenen te helpen voorkomen. Waterflossers zijn online te koop.

2.      Mondwater zonder alcohol

Ren niet-alcoholisch mondwater kan helpen om de amandelstenen los te maken en de hoeveelheid bacteriën in de mond te verminderen. Minder bacteriën kunnen helpen voorkomen dat er zich amandelstenen vormen. Alcoholvrij mondwater is verkrijgbaar in de drogisterij.

3.      Zout water gorgelen

Een warme zoutwatergorgel kan helpen bij het losmaken van amandelstenen. Een persoon kan dit bereiden door een halve theelepel zout toe te voegen aan een kopje warm water. Gorgel de vloeistof gedurende 10-15 seconden. Zoutwatergorgels kunnen ook helpen bij het verlichten van een pijnlijke, kriebelende keel.

4.      Wattenstaafjes

Sommige mensen gebruiken wattenstaafjes om te proberen amandelstenen van de achterkant van de keel te vegen. Deze methode heeft enig risico op letsel. Iemand moet met zijn tandarts praten voordat hij/zij dit probeert, en nooit proberen dit op een kind te gebruiken. Maak het wattenstaafje een beetje vochtig, steek het naar de achterkant van de keel en veeg de stenen weg. Vermijd het aanraken van het middelste gedeelte van de keel. Omdat er veel bloedvaten rond de amandelen zitten, is het essentieel om slechts een paar keer met het wattenstaafje te vegen. Als er een bloeding optreedt, stop dan met het gebruik van het wattenstaafje.