Vaak stellen ouders een bezoek aan de tandarts met hun kleintje uit. Dit heeft een aantal redenen. 1 Ze denken dat het nog niet nodig is of 2. Zij of het kindje heeft een angst voor de tandarts. Eigenlijk raden we aan zo vroeg mogelijk met je kindje naar de tandarts te gaan, dit kan zijn rond de 6 maanden als het eerste tandje doorkomt of al iets eerder. Het tandvlees en de gezondheid van het tandvlees speelt namelijk een grote rol bij het (gezond) groeien van de tanden. 

Ga met je kindje eventueel naar de kindertandarts

Veel tandartspraktijken, waaronder tandarts in Amsterdam West, Tandartspraktijk Bolo heeft een aantal kindertandartsen in dienst. Zij weten precies hoe ze een bezoek aan de tandarts voor je kindje zo prettig mogelijk kunnen maken. Door regelmatig naar de tandarts te gaan blijft het gebit niet alleen gezond, maar kan je kindje ook wennen aan de tandarts, waardoor de bezoeken in de toekomst comfortabeler worden. 

Tips voor het eerste bezoek aan de (kinder)tandarts

Tip 1. Kies een prettig tijdstip

Probeer een afspraak te maken op een tijdstip dat hen het beste uitkomt, bijvoorbeeld wanneer je kindje meestal het vrolijkst is en het meest oplettend. Voor jongere kinderen is dit meestal ‘s morgens, en voor oudere kinderen kan een afspraak in de vroege namiddag soms beter werken. Probeer latere afspraken bij het eerste bezoek te vermijden, omdat kinderen dan vaak moe zijn en dat kan hun reactie beïnvloeden, vooral als ze ook een beetje angstig zijn.

Tip 2. Breng zijn of haar favoriete knuffel mee

Neem voor je kindje een knuffel of pop mee. Zo voelt je kindje zich vaak wat veiliger. De tandarts kan er ook voor kiezen om een ‘gebitscontrole’ voor het knuffeltje in te lassen. Door op het knuffel te laten zien wat er gaat gebeuren, begrijpen jongere kinderen beter wat er bij hen gebeurt. 

Tip 3. Laat het vooral aan de kindertandarts over

De kindertandarts heeft geleerd hoe hij of zij in bepaalde situaties moet handelen! Vertrouw dus op de kindertandarts! Ook wanneer jij en/of je partner angstig zijn voor de tandarts, is het handig om hier niets over te zeggen, om het zo min mogelijk over te dragen op je kindje.