Er bestaan nog veel fabels over de verstandskies. Zo heeft de naam van de kies niets te maken met de positie in de mond en sommige mensen krijgen überhaupt nooit te maken met deze kies. Dit zijn een aantal feiten over de verstandskies.

 

De naam

De verstandskies heeft zijn naam niet gekregen omdat deze zo ver in de mond ligt. Wel heeft het iets te maken met ‘verstand’. De verstandskies komt in het algemeen door bij mensen met een leeftijd tussen 15 en 25 jaar. In deze periode worden de meeste mensen ‘verstandig’, vandaar dat de tand zo genoemd is (door de Engelsen). In de tandartspraktijk spreekt men over de derde molaar of M3.

 

Niet altijd aanwezig

Een deel van de mensen krijgt nooit problemen met de verstandskies, omdat ze geen verstandkiezen hebben. Ongeveer één op de drie mensen hoeft zich nooit zorgen te maken over het eventueel laten trekken van de verstandkies. Dit is een evolutionair verschijnsel, de kaak wordt langzaamaan steeds smaller om meer ruimte te creëren voor de groeiende hersenen. Het aandeel van de bevolking dat geen verstandskies heeft zal dus langzaamaan toenemen.

De verstandskies heeft zich waarschijnlijk kunnen ontwikkelen doordat oermensen een vrij hard en taai dieet hadden. Door de druk op de kiezen ontstond er ruimte voor een extra kies. Tegenwoordig is ons voedsel steeds zachter, waardoor de extra kies ook overbodig is geworden.

 

Vaak problematisch

Bij het merendeel van de mensen is er niet voldoende ruimte in de kaak om dat verstandkies probleemloos door te laten komen. Aangezien de kies schade kan aanrichten aan het tandvlees en andere kiezen, adviseren tandartsen vaak om deze preventief te laten weghalen. Verstandskiezen verwijderen is een specialistisch taak, waarvoor je meestal bij een kaakchirurg terecht komt. Ongeveer 90% van deze kiezen wordt uiteindelijk getrokken.